Historia
Ebba och Wilhelm von Eckermann med barnen Ebba, Carola och Harry
Ebba och Wilhelm von Eckermann med barnen Ebba, Carola och Harry
Gården Frustunaby har anor från sent 1600-tal. Den skänktes 1925 till Sveriges Flickors Scoutförbund av grevinnan Ebba von Eckermann och kammarherre Wilhelm von Eckermann på Södertuna slott.
Gerda Bäckström, flickscoutchef på 40-talet, berättar:
”Det var så här. En kväll går två gamla herrar på aftonpromenad. De tar vägen neråt stallbacken vid Södertuna. Där har samma förmiddag deltagarna i den andra Södertunaledarkursen för flickscouter grävt kokgropar, eldat och kokat. Både kammarjunkare Wilhelm von Eckermann och hans vän var gamla, noggranna militärer. De måste gå och se efter, att det inte pyrde i glöden. De kände inte “Bro” (Emmy Gren-Broberg) så väl, och hur hon uppfostrade till noggrannhet. Att endast en sak fick finnas kvar efter ett läger: Tacksamhet. Allt måste om möjligt vara finare än när man kom. Tack vare hennes minutiösa skicklighet kunde de två herrarna inte ens hitta var kokgroparna legat.”
Detta blev upprinnelsen till gåvan Frustunaby. Grevinnan von Eckermann var engagerad i frågor om kvinnors rättigheter, och dottern Ebba var det nybildade Sveriges Flickors Scoutförbunds första kassaförvaltare 1913 (men dog tyvärr i tuberkulos 1914).
Grevinnan lät rusta upp Frustunaby, som var lite förfallet. Och hon drog in vatten och avlopp i köket. Frustunaby gjordes i ordning till scoutgård med omtanke och utsökt pietet mot den gamla gården. Inte en sak fattades. Till och med tändsticksasken låg klar i kakelugnsnischen.
På luciadagen 1925 överlämnades Frustunaby till Sveriges Flickors Scoutförbund. Så luciadagen kan räknas som scoutgårdens födelsedag. Grevinnan var hela livet mycket intresserad av Frustunaby och hon kom ofta på besök. Hon betalade flera förbättringar. Ibland beställde hon bullar från Gnesta Ångbageri till någon grupp. Då sägs det att flickorna klädde sig i korrekt scoutdräkt och vandrade till Södertuna slott för att tacka.
Man sov på halmmadrasser. Man fick gå till Frönäs gård och fylla sitt madrassvar med halm. Mjölk fick man också hämta på Frönäs, från ladugårdens mjölkrum. Sovsäckar hade man inte, utan man sov i hopsydda filtar. På 30-talet installerades el. Det byggdes en ny längre brygga ut i sjön. Längst ut på bryggan satte man upp ett tält där flickorna kunde byta om. Senare byggdes ett båthus därute (som inte finns kvar). På 40-talet, under beredskapstiden, ordnades jordbruksläger. För att få ordna scoutläger måste en del av tiden ägnas åt en praktisk arbetsinsats, vilket innebar att under halva dagen, för- eller eftermiddag, arbetade flickorna på olika bondgårdar i trakten. Männen var ju inkallade, så det behövdes extra arbetskraft som trava ved, mocka och för storrengöring i ladugården.
Dagen började med morgongymnastik i pyjamas. Sen var det flagghissning och korum (kort andakt) i scoutdräkt. Efter det frukost och sen inspektion. Ledarna gick runt och tittade att det var snyggt i tälten (eller Logementet) och att flickorna var rena och prydliga. Dagen avslutades med lägerbål, och det var ofta uppe på berget på andra sidan vägen där Gnesta scoutkår nu har sin stuga. Därifrån var det fin utsikt över sjön och trakten.
Världskonferens och internationella besök
1936 höll Flickscoutrörelsen WAGGGS sin världskonferens i Sverige den 23 juni – 2 juli. Vid delegaternas besök på Frustunaby planterade världsflickscoutchefen Olave Baden-Powell en ek. Lady Baden-Powell var hustru till scoutrörelsens grundare Lord Baden-Powell.
1945 ägde en stor nordisk konferens på Frustunaby. Det var precis efter kriget och scouter från andra länder kunde resa till Sverige. Även då var världsflickscoutchefen Lady Baden-Powell med på konferensen. Det var kom c:a 80 deltagare så alla kunde inte bo på Frustunaby, några fick bo på hotell i Gnesta och hedersgästerna bodde hos grevinnan på Södertuna. Men maten serverades på långbord på gårdsplanen till Frustunaby.
Prinsessan Sibylla, mamma till nuvarande kungen, kom till Sverige på 1930-talet. Hon var intresserad av scouting och ville gärna bli scout. För att bli flickscout måste man klara ett ental scoutprov och det gällde även prinsessan Sibylla. Så hon och hennes hovdam bodde några dagar på Frustunaby för att lära sig knopar (att göra de vanligaste knoparna och veta när de ska användas) och flagga (att kunna hissa och hala flaggan och kunna flaggdagarna m.m.) När hon klarat proven, lär hon ha sagt: ”Nu kan jag bräcka Gustaf Adolf”. Hon bodde i det rum i Lillstugan, som sedan dess kallas ”Prinsessans rum”.
Grevinnan Estelle Bernadotte, gift med Folke Bernadotte, och med scoutnamnet Paki, var ofta på Frustunaby. Hon var flickscoutchef på 50-talet.
När Sveriges Flickors Scoutförbund och Sveriges Scoutförbund 1960 gick samman i Svenska Scoutförbundet koncentrerades intresset kring att skapa Kjesäters folkhögskola i Vingåker. De andra anläggningarna inom förbundet kom i skymundan. Under 60-talets första år användes Frustunaby främst för blåvingeledarutbildning och 1967 förlades all högre ledarutbildning till Gilwellstugan i Rockelsta. Besökarantalet för Frustunaby krympte och de relativt sett blygsamma underhålls- och driftskostnaderna för Frustunaby översteg intäkterna. I den s.k. anläggningsutredningen 1971 talades det visserligen om en utbyggnad och ändring av användningsområdet för Frustunaby men tre år senare var tankarna att avyttra scoutgården på agendan.
Det var då initiativet togs att bilda Föreningen för Frustunaby. Margareta Nyström berättar:
”Jag minns mycket väl den novemberdag 1974 då fyra av oss, tidigare ledare inom Sveriges Flickors Scoutförbund, sammanträffade med dåvarande ordföranden i Svenska Scoutförbundet och ytterligare två herrar på förbundskansliet, för att diskutera möjligheterna att behålla Frustunaby som scoutgård. Diskussionerna hölls i en positiv anda och den 1 april 1975 tecknades ett avtal med SSF där Föreningen för Frustunaby övertog förvaltningen av scoutgården. När Föreningen för Frustunaby formellt bildades den 13 september 1975 hade arbetet med att rusta upp byggnaderna redan satts igång.”
Under de kommande åren gjordes en genomgripande upprustning av Frustunaby. Förutom av själva byggnaderna gjordes en ny brygga. Gården anslöts till kommunalt vatten. De gamla torrdassen togs bort och toalett- och duschrum byggdes till på Logementet. Köket har renoverats i omgångar och 2003 byggdes en ny stuga, Backstugan.
Alla är välkomna som medlemmar av föreningen, såväl scouter som icke-scouter.
Vårt mål är bevarande av en levande miljö där ungdomar och äldre kan få glädje av den fantastiska gården.
Bli medlem – stöd FrustunabyMedlemsavgift i föreningen är 150 kr per år. Föreningens plusgirokonto: 81 94 06 -0 |