Familjen_von_Eckermann

Historia

Gården Frustunaby har anor från 1600-talet. Den skänktes 1925 till Sveriges Flickors Scoutförbund av grevinnan Ebba von Eckermann och kammarherre Wilhelm von Eckermann på Södertuna slott.

Gerda Bäckström, flickscoutchef på 40-talet, berättar om upprinnelsen 1923:

”Det var så här. En kväll går två gamla herrar på aftonpromenad. De tar vägen neråt stallbacken. Där har samma förmiddag deltagarna i den andra Södertunaledarkursen grävt kokgropar, eldat och kokat. Både kammarjunkare Wilhelm von Eckermann och hans vän var gamla, noggranna militärer… De måste gå och se efter, att det inte pyrde i glöden. De kände inte ”Bro” (Emmy Gren-Broberg) så väl, och hur hon uppfostrade till noggrannhet. Endast en sak fick finnas kvar efter ett läger: Tacksamhet. Allt måste om möjligt vara finare än när man kom. Tack vare hennes minutiösa skicklighet kunde de två herrarna inte ens hitta var kokgroparna legat.

Detta blev upprinnelsen till gåvan Frustunaby. Frustunaby gjordes i ordning till scoutgård i all tysthet men med en omtanke, som gränsar till det otroliga och med utsökt pietet mot den gamla gården. Inte en sak fattades. Till och med tändsticksasken låg klar i kakelugnsnischen.”

Fortsättning följer!

Ebba och Wilhelm von Eckermann med barnen Harry, Ebba och Carola. Dottern Ebba var Sveriges Flickors Scoutförbunds första kassaförvaltare 1913 men dog i tuberkulos 1914, endast 23 år gammal.